Dzisiaj jest: 16.10.2019, imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła
Ogłoszenie:

Nóż Santoku

dodano: 2019.08.20 ważne do: 2019.11.18 wyświetleń: 43
Szczegóły ogłoszenia:
Nóż Santoku jest japońskim odpowiednikiem noża szefa kuchni. Santoku, które tłumaczy się na angielski jako „trzy zastosowania” lub „trzy cnoty”, zyskało tę nazwę, ponieważ doskonale nadaje się do krojenia mięsa, ryb i warzyw. Santoku jest często zalecane jako nóż kuchenny dla kucharzy domowych, a tak naprawdę częściej występuje w japońskich domach niż Gyuto.

Santoku ma zazwyczaj nieco wyższe ostrze niż nóż Gyuto lub Petty o podobnej wielkości. Zapewnia to nieco większy odstęp od palców ręki noża podczas cięcia bezpośrednio nad deską do krojenia, a także zapewnia dobrą powierzchnię dla palców wolnej ręki. Z drugiej strony, Santoku jest nieco mniej poręczny niż węższe noże. Charakterystyczną cechą Santoku jest zakrzywiona końcówka Kamagata (dosłownie „sierpowata”), która tworzy szerszy kąt niż końcówka noża Gyuto lub Petty. Mówiąc relatywnie, daje to końcówkę, która jest nieco mniej podatna na złamanie, ale jest również mniej zwinna i precyzyjna. Santoku może również bardzo efektywnie ciąć i kroić, utrzymując krawędź ostrza równolegle do deski do krojenia, szczególnie jeśli ruchowi cięcia w dół towarzyszy albo niewielki ruch pchania lub pociągania, co pomaga w rozpoczęciu cięcia.

Santoku są zazwyczaj dostępne w długościach ostrzy z 165 mm i 180 mm. Dla klientów, którzy preferują japoński tradycyjny drewniany uchwyt, oferujemy również kilka Wa-santoku, które są dostępne zarówno w wersji z pojedynczym, jak i podwójnym kątem.
Kontakt
Hamono sklep
80-309 Gdynia, woj. pomorskie ( Pokaż na mapie)
Kontakt
Podziel się:
Dodawanie komentarza
Dodawanie komentarza Ukryj formularz
Ile jest 19 + dwa
Odpowiedź na powyższe pytanie:
Aktualności Archiwum aktualności
Reklama
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.